Onderhoud

Heb je net een stel prachtige schaatsen aangeschaft? Dan is het belangrijk dat je deze goed onderhoud wil je er een volgend winterseizoen ook nog plezier van hebben. Op deze pagina hebben we een paar praktische tips verzameld.

De schaatsijzers schaatsen gaat het beste op scherpe ijzers. Wanneer je schaatsen onscherp zijn of bramen (onregelmatige pitten in de ijzers) bevat, gaat het glijden niet alleen heel lastig maar is het ook nog eens gevaarlijk omdat de kans op vallen veel groter is. De schaatsen die je op schaatsperfect.nl ziet zijn vaak al voorgeslepen, maar controleer dat goed bij aanschaf! Hieronder volgen een aantal tips voor het onderhouden van je schaatsen.

De ijzers

  • Stap nooit met je onbeschermde ijzers direct van het ijs op de ondergrond naast het ijs. Schaf altijd een stel schaatsbeschermers aan! Zo blijven je ijzers glad en voorkom je oneffenheden in je ijzers die al veroorzaakt kunnen worden door een zandkorrel!
  • Heb je schaatsbeschermers aangeschaft? Gebruik ze dan alleen voor het lopen van en naar je tas. Voor het opbergen van de schaatsen zijn er speciale opberghoezen beschikbaar.
  • Maak je schaatsijzers altijd droog met een doek, nadat je ze gebruikt hebt. Berg ze daarna op in opberghoezen of wikkel ze in de handdoek. LET OP! Haal je schaatsen thuis uit de beschermhoezen of handdoek en maak ze daar nog een keer droog. Het kan namelijk zijn dat er condens is ontstaan. Leg de schaatsen daarna 'uit' in de huiskamer of in ieder geval een ruimte waar het warm is en berg ze een dag later pas op.
  • Einde van het seizoen genaderd en ben je van plan ze op te bergen tot volgend seizoen? Smeer je ijzers dan in met een zuurvrije vaseline of vet.
  • Wil je controleren of je ijzers nog scherp genoeg zijn? Hou de schaats dan op zijn kop en ga met je nagel langs de zijkant van je ijzer. Als er nagelvijzel van de nagel afkomt dan is de schaats nog scherp genoeg. Herhaal deze beweging op verschillende plekken van het ijzer om er zeker van te zijn dat je ijzers nog scherp zijn.
  • Wanneer je met de punt van je nagel schuin over het schaatsijzer gaat, en de nagel blijft ergens haken, dan betekent dit dat je ijzer een onregelmatigheid bevat. Ga naar een specialist om dit te verhelpen.


De schoen

Het onderhouden van de ijzers zijn belangrijk, maar de schoen kun je ook goed onderhouden om jarenlang plezier te hebben van je schaatsen. Hieronder enkele tips:

  • Het leer van de schoen moet soepel blijven. Droog daarom na het gebruik van je schaatsen niet alleen het ijzer, maar ook de schoen goed af. Je kunt hier eventueel ook een lederschoonmaakmiddel, lederolie of impregneerspray voor gebruiken.
  • Controleer om de zoveel keer de veters, vetergaten of andere sluitingen, en verwijder eventuele opbouw van vuil.
  • Heb je klapschaatsen? Controleer dan altijd de veer en spray deze in om hem soepel te houden.

Bovenstaande tips zorgen voor jarenlang schaatsplezier. Heb je gemerkt dat je schaatsen bot zijn? IJzers slijpen is een secuur werkje. Als je zelf niet over de spullen beschikt om je schaatsen te slijpen dan is het verstandig om dit aan een schaatsspecialist over te laten.